ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΦΟΡΕΙΣ / Η Γειτονιά της Φύσης

 

 

 

 

foreas_0006_Layer 15

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

foreas_0008_Layer 13

 

 

 

 

 

 

 

 

foreas_0007_Layer 14

 

 

 

 

 

 

 

 

 

foreas_0004_Layer 17

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

foreas_0003_Layer 20

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

foreas_0002_Layer 21

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

foreas_0001_Layer 22

 

 

 

 

 

 

 

 

 

foreas_0005_Layer 16


Η MOm/ Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας, είναι μία ελληνική, μη κυβερνητική περιβαλλοντική οργάνωση εθνικής εμβέλειας που ιδρύθηκε το 1988 από μία ομάδα βιολόγων ερευνητών του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Με κύριο αντικείμενο την απειλούμενη με εξαφάνιση μεσογειακή φώκια, το οικολογικό σύμβολο ολόκληρου του Μεσογειακού θαλάσσιου οικοσυστήματος, αποστολή της MOm είναι η προστασία του θαλάσσιου και παράκτιου περιβάλλοντος ολόκληρης της χώρας.

Οι δράσεις της MOm
•    επιστημονική έρευνα
•    διάσωση και περίθαλψη φωκών
•    ενημέρωση και ευαισθητοποίηση
•    περιβαλλοντική εκπαίδευση
•    πολιτική διαβούλευση

Οι ενέργειες αυτές πραγματοποιούνται από μία ομάδα ανθρώπων διαφόρων ειδικοτήτων, βιολόγων, ερευνητών, περιβαλλοντολόγων, επικοινωνιολόγων, εκπαιδευτικών, τεχνικών πεδίου αλλά και πολλών εθελοντών.

Στοιχεία επικοινωνίας

Δ/νση: Σολωμού 18, 10682 Αθήνα
Τηλ.: 210-5222888, Fax: 210-5222450
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
Website: www.mom.grΟ ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ είναι ελληνική, μη κυβερνητική οργάνωση για την ενίσχυση της βιοποικιλότητας και της αειφορίας στην ελληνική ύπαιθρο. Με στόχο την ολοκληρωμένη διαχείριση των Προστατευόμενων Ορεινών Περιοχών και την παροχή ειδικής τεχνογνωσίας για τις επεμβάσεις στο φυσικό περιβάλλον, ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ υλοποιεί διασυνοριακά προγράμματα για την προστασία των ορεινών οικοσυστημάτων με έμφαση στην αρκούδα και τα μεγάλα θηλαστικά.
Η λειτουργία του Περιβαλλοντικού Κέντρου ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ στο νομό Φλώρινας έδωσε λύση στο πρόβλημα των αιχμάλωτων αρκούδων και λύκων καθώς και στην ενημέρωση του κοινού για τα μεγάλα θηλαστικά.
Η αναπαραγωγή του ελληνικού ποιμενικού σκύλου και η δωρεάν διάθεση του σε κτηνοτρόφους ορεινών περιοχών αποσκοπεί στην αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου και άγριας ζωής.
Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ είναι αστική, μη κερδοσκοπική εταιρία και ασκεί πολιτική πίεση για την προστασία της φύσης αναπτύσσοντας δράσεις ευαισθητοποίησης κοινού, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και εθελοντισμού.
Στοιχεία επικοινωνίας:

Στοιχεία επικοινωνίας

Δ/νση: Ρογκότη 3, Θεσσαλονίκη, 546 25,
Τηλ.: 2310 555920Fax: 2310 553932
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
Website: www.arcturos.gr


Η ΚΑΛΛΙΣΤΩ, στα λίγα χρόνια λειτουργίας της,  έχει καταφέρει να κάνει αισθητή την παρουσία της παρεμβαίνοντας δυναμικά σε ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος. Εστιάζει τις δράσεις της στη διάσωση της αρκούδας και του λύκου, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη συνύπαρξη των ειδών αυτών με τον άνθρωπο, αναζητά τα ίχνη του λύγκα και προστατεύει το τσακάλι. Μέσω της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης για την Αρκούδα (BET- Bear Emergency Team), η ΚΑΛΛΙΣΤΩ επεμβαίνει κάθε φόρα που το μεγάλο θηλαστικό βρίσκεται σε κίνδυνο. Τα τελευταία καλοκαίρια, διοργανώνει με επιτυχία προγράμματα εθελοντικής δασοπροστασίας στις περιοχές της Β. Πίνδου και του Γράμου, ενώ παράλληλα και καθ’όλη τη διάρκεια της χρονιάς υλοποιεί προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης του κοινού.

Στοιχεία επικοινωνίας

Δ/νση: Μητροπόλεως 123 , 54621, Θεσσαλονίκη
Τηλ.: 2310 252530 Fax: 2310 272190
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
Website: www.callisto.gr


Η ΑΝΙΜΑ, o Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής, είναι μια μη κερδοσκοπική, μη κυβερνητική οργάνωση που δραστηριοποιείται στο χώρο της προστασίας της φύσης και της άγριας ζωής από το 2005 και ουσιαστικά αποτελεί συνέχεια των πιο σοβαρών πρωτοβουλιών στον τομέα της περίθαλψης στην Ελλάδα. Η βασική ιδρυτική ομάδα στελεχώνεται από άτομα με πολυετή και μοναδική εμπειρία στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της περίθαλψης άγριων ζώων, καθώς έχουν θητεύσει για πολλά χρόνια σε αντίστοιχες δραστηριότητες. Η κεντρική ομάδα πλαισιώνεται από κτηνιάτρους, περιβαλλοντολόγους, δασολόγους, νομικούς, τεχνικούς διαφόρων αντικειμένων και ειδικευμένα στελέχη σε διαχείριση ΜΚΟ.
Οι δύο βασικοί άξονες της δράσης της ANIMA είναι:
•    η περίθαλψη και η επανένταξη των άγριων ζώων με βασικό στόχο την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των σχετικών παρεχόμενων υπηρεσιών, σύμφωνα και με τις διεθνείς εξελίξεις και τις ιδιαίτερες ανάγκες που παρουσιάζει η χώρα μας.
•    η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας για τα προβλήματα και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η άγρια ζωή και η προστασία των βιοτόπων της, καθώς και τους τρόπους που μπορούν να βοηθήσουν.

Στοιχεία επικοινωνίας

Δ/νση: Μενελάου 134, Καλλιθέα , 17676 ΑΘΗΝΑ
Τηλ: 210 9510075 , 6972 664675 Φαξ: 210 9510075
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
Website: www.wild-anima.gr 


Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ είναι η παλαιότερη περιβαλλοντική ΜΚΟ πανελλήνιας εμβέλειας (1951). Πρωτοστάτησε στη δημιουργία Εθνικών Δρυμών, προστατευόμενων φυσικών περιοχών και στην προστασία απειλουμένων ειδών πανίδας και χλωρίδας.
Αποστολή της να ενημερώνει και ευαισθητοποιεί τους Έλληνες και όσους αγαπούν την Ελλάδα για τη φυσική κληρονομιά της χώρας μας και να δραστηριοποιείται για την προστασία της.
Βασικοί άξονες δράσης: Προγράμματα και δράσεις προστασίας της φύσης, παρεμβατική προστασία, Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και Προγράμματα οικολογικής διαχείρισης και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.
Έχει βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών, το Συμβούλιο της Ευρώπης και το Ίδρυμα Ford.
Μέλος IUCN, EEB, EUCC, ECNC και εκπρόσωπος στην Ελλάδα του FEE, του οποίου όλα τα Προγράμματα διαχειρίζεται.
Είναι ο εθνικός συντονιστής των διεθνών Προγραμμάτων  “Γαλάζιες Σημαίες” και “Green Key”.
Διαχειρίζεται πέντε εθνικά και διεθνή προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, όλα εγκεκριμένα από το ΥΠΕΠΘ.
Εκδίδει το τριμηνιαίο περιοδικό “Η φύση” και διάφορες εκδόσεις για την Ελληνική φύση.

Στοιχεία επικοινωνίας

Δ/νση: Nίκης 20, 105 57 Αθήνα
Τηλ.: 210 322 4944
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
Website: www.eepf.gr

 


 

Το Αρχιπέλαγος, Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας είναι μία μη-κερδοσκοπική, μη-κυβερνητική περιβαλλοντική οργάνωση, που δραστηριοποιείται από το 1998 σε διάφορες περιοχές των ελληνικών θαλασσών (Ιόνιο Πέλαγος, Σποράδες, Κεντρικό Αιγαίο, Λυβικό Πέλαγος, Ανατολικό Αιγαίο, κα). Από το 2000, το Αρχιπέλαγος διατηρεί κύριες ερευνητικές βάσεις στην Ικαρία και τη Σάμο, ερευνητικούς σταθμούς σε 3 νησίδες του αν. Αιγαίου, καθώς και γραφείο διεκπεραίωσης στην Αθήνα. Το πεδίο δράσης του Ινστιτούτου καλύπτει το σύνολο των ελληνικών θαλασσών και σταδιακά επεκτείνεται στην ευρύτερη περιοχή της ΒΑ Μεσογείου.

Στις ερευνητικές βάσεις του Αρχιπελάγους, εργάζονται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου επιστήμονες περιβάλλοντος και άλλων ειδικοτήτων, οι οποίοι πλαισιώνονται από μία δυναμική ομάδα 30-50 εθελοντών – ερευνητών από την Ελλάδα, την Ευρώπη και από διάφορες γωνιές του κόσμου.
Μέσα σε ένα τέτοιο πολύχρωμο πολυεθνικό ψηφιδωτό, που ζει και εργάζεται εθελοντικά χειμώνα-καλοκαίρι στις παρυφές της ελληνικής ακτογραμμής, αναπτύσσονται δράσεις περιβαλλοντικής προστασίας, στόχος των οποίων είναι να αντιστρέψουν το σκηνικό της διαρκούς υποβάθμισης που γνωρίζουν τα θαλάσσια και νησιωτικά οικοσυστήματα της Ελλάδας.

Στοιχεία επικοινωνίας

Κέντρο Περιβαλλοντικής & Αγρονομικής Έρευνας
Τ.Θ. 1, Ράχες, 83301, Ικαρία
Tηλ: 22750 41070, 22757 70638, fax : 2275041673

Θαλάσσια Ερευνητική Βάση
Τ.Θ. 152, Όρμος Μαραθοκάμπου, 83102, Σάμος
Tηλ: 22730 37533, 22730 31862 fax: 22730 37533

Γραφείο Διεκπεραίωσης
Δ/νση: Μιχαήλ Βόδα 89,  Τ.Θ. 10440, Αθήνα
Τηλ: 210 8253024
Ε-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.     
Website: www.archipelago.gr

 


 

Η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης (ΟΕΑ) είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που ασχολείται από το 1990 με τα θέματα της πρόληψης, επαναχρησιμοποίησης, ανακύκλωσης, της βιώσιμης διαχείρισης των στερεών και άλλων αποβλήτων, των φυσικών πόρων, του νερού και της ενέργειας και της προώθησης της βιωσιμότητας σε τοπικό, εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.  

Οι δραστηριότητες της ΟΕΑ περιλαμβάνουν:
•    παρακολούθηση της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας και σύνταξη προτάσεων για τη διαμόρφωση τους,
•    υλοποίηση και συμμετοχή σε ευρωπαϊκά, εθνικά και αναπτυξιακά προγράμματα,
•    εφαρμογή πιλοτικών προγραμμάτων ανακύκλωσης,
•    υλοποίηση προγραμμάτων και δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης,
•    περιβαλλοντική εκπαίδευση,
•    προώθηση της κομποστοποίησης σε οικιακό και δημοτικό επίπεδο,
•    συνεργασίες με ΟΤΑ, ιδιωτικούς φορείς κ.α.,
•    συνεργασίες με ευρωπαϊκά δίκτυα,
•    έκδοση το τριμηνιαίου συνδρομητικό περιοδικό «Σκουπίδια και Ανακύκλωση»

Στοιχεία Επικοινωνίας
Δ/νση:Μαμαη 3, Αθήνα, 10440
Website:www.ecorec.gr
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

 


 

Το MEDASSET (Μεσογειακός Σύνδεσμος για τη Σωτηρία των Θαλασσίων Χελωνών) είναι διεθνής, μη κυβερνητική οργάνωση (ΜΚΟ) που ιδρύθηκε το 1988 με σκοπό την προστασία των θαλασσίων χελωνών και των βιοτόπων τους σε όλη την Μεσόγειο, μέσω ερευνητικών προγραμμάτων, ενημερωτικών εκστρατειών, της εκπαίδευσης και της ενεργού παρέμβασης σε αρμόδιους φορείς. 

Από την ίδρυσή του είναι μόνιμο Μέλος/Παρατηρητής της Σύμβασης της Βέρνης (Συμβούλιο της Ευρώπης). Συνεργάζεται με το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (UNEP/MAP) του οποίου είναι Εταίρος για την εφαρμογή του Μεσογειακού Σχεδίου Δράσης Προστασίας των Θαλασσίων Χελωνών.

Στοιχεία επικοινωνίας:
Δ/νση:Λυκαβηττού 1Γ, 106 72 Aθήνα
Tηλ.: 210 3613572, 210 3640389, Fax: 210 3613572
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
Website:www.euroturtle.org
www.medasset.gr