ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ / Η Γειτονιά της Φύσης

 

Ο λύκος, ο κακός… είναι στην πραγματικότητα καλός!

Γιορτάζουμε με το δικό μας τρόπο το «2010 Παγκόσμιο Έτος Βιοποικιλότητας» Σπάνια άγρια ζώα, πανέμορφα οικοσυστήματα και φυσικά πολύ παιχνίδι!

 

 

 

 

 

Αρκτούρος


 

 

 

 

ΚΑΛΛΙΣΤΩ


Παιχνίδια για …αρκούδες!

Κάποτε οι Καφέ αρκούδες ζούσαν κατά χιλιάδες σε όλη τη Ευρώπη, σήμερα όμως αποτελούν είδος υπό εξαφάνιση. Οι περισσότερες ζουν απομονωμένες πια σε απόμερα σημεία της Πίνδου και της κεντρική Ροδόπηςμε πληθυσμό που δεν ξεπερνά τις 250! Παράλογο, αν αναλογιστούμε πως δεν έχουν άλλους εχθρούς (φυσικούς θηρευτές) εκτός από τον άνθρωπο.

Η προστασία της καφέ αρκούδας θεωρείται άμεσα συνυφασμένη με την προστασία και τη διατήρηση των ορεινών οικοσυστημάτων της χώρας μας.

«Το Παζλ της καφέ αρκούδας»

Επιδαπέδιο παζλ που παροτρύνει τα παιδιά να σχηματίσουν μια αρκούδα στο φυσικό της μέγεθος! Παράλληλα, τα ενημερώνει για τη βιολογία και την οικολογία του είδους, τα ευαισθητοποιεί και τα διδάσκει πώς μπορούν να συμβάλουν στη διάσωσή της.

«Διαδραστικές παρουσιάσεις με animation»

Παιχνίδια στον υπολογιστή με πρωταγωνιστές τις 13 Καφέ αρκούδες που φιλοξενούνται στο Καταφύγιο της οργάνωσης στο Νυμφαίο, η ιστορία των πρώην αιχμάλωτων λύκων που φρόντισε ο Αρκτούρος αλλά και τί σημαίνει το δάσος για τη ζωή μας!

«Οριγκάμι»

Καφέ αρκουδίτσες και λύκοι «ζωντανεύουν» μέσα από κατασκευές που δημιουργούν τα παιδιά με την τεχνική του οριγκάμι!

 

 


«Παιχνίδι με animation»

Το μικρό αρκουδάκι χάνει τη μαμά του και πρέπει πια να θυμηθεί όλα όσα είχε μάθει για να καταφέρει να επιβιώσει στο δάσος μόνο του. Σ΄αυτό το παιχνίδι στον υπολογιστή, τα παιδιά μέσα από την περιπέτεια της αρκουδίτσας μαθαίνουν για τις διατροφικές της συνήθειες, το χειμέριο ύπνο αλλά και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει.

«Στα ίχνη της αρκούδας»

Τα παιδιά δημιουργούν μικρά έργα τέχνης με σφραγίδες και χρώματα …ακολουθώντας τα ίχνη της αρκούδας!

«Κατασκευή μάσκας»

Τα παιδιά μεταμορφώνονται σε αρκουδίτσες και λύκους, φορώντας τις μάσκες που κατασκευάζουν μόνα τους!

«Ο χάρτης της αρκούδας»

Οι μικροί μας φίλοι μαθαίνουν να ξεχωρίζουν τα 8 διαφορετικά είδη αρκούδας και τα τοποθετούν στον παγκόσμιο χάρτη. Ανακαλύπτουν πού ζει το κάθε είδος, ποιά είναι τα χαρακτηριστικά του και τί σχέση έχουν με το βιότοπό του!

 

 

 


ΜΟmΤα πάντα για τη Μεσογειακή Φώκια

Η Monachus monachus είναι ένα από τα πιο απειλούμενα με εξαφάνιση είδη του πλανήτη. Σήμερα ζει κυρίως στις ελληνικές θάλασσες και η προστασία της είναι εξαιρετικά σημαντική αφού συνδέεται με την προστασία του ελληνικού θαλάσσιου περιβάλλοντος!

«Η Βαλίτσα της Θάλασσας»

Μια σειρά ευρηματικών δράσεων και παιχνιδιών ταξιδεύει τα παιδιά στον κόσμο της Μεσογειακής φώκιας. Σταυρόλεξα, κρυπτόλεξα, κουίζ, τραγούδια, βιβλία, παραμύθια, κατασκευές, DVD, πατρόν, αφίσες, παιχνίδια με κάρτες, πάνινες κούκλες και πρωτόγνωρους ήχους. Τα παιδιά ενημερώνονται για τους κινδύνους που απειλούν το γλυκύτατο θαλάσσιο θηλαστικό και μαθαίνουν με ποιούς τρόπους μπορούμε να το προστατέψουμε.

 


MEDASSET,
Μεσογειακός Σύνδεσμος για τη Σωτηρία των Θαλασσίων ΧελωνώνΙπτάμενη Κολυμβήτρια!

Κολυμπά σα να πετά και τα μυστικά της φτάνουν ως την εποχή των δεινοσαύρων! Η Καρέττα καρέττα είναι το μοναδικό είδος θαλάσσιας χελώνας στη Μεσόγειο που αναπαράγεται στην Ελλάδα.
Γι΄ αυτό κι η προστασία της είναι προσωπική μας υπόθεση!

«Χελώνες σε κίνδυνο. Μπορείτε να κάνετε τη διαφορά!»

8λεπτο εκπαιδευτικό DVD κινουμένων σχεδίων μέσα από το οποίο τα παιδιά μαθαίνουν πόσο σημαντικές είναι οι παραλίες ωοτοκίας και πώς πρέπει να φερόμαστε και να κινούμαστε όταν τις επισκεφτόμαστε για να μην ενοχλούμε τις θαλάσσιες χελώνες.

«Βιωματικά παιχνίδια»

Ο χορός της Μασκότ "Νιρέττα η Καρέττα" και μια σειρά από βιωματικά παιχνίδια ενημερώνουν και ευαισθητοποιούν τα παιδιά για την Καρέττα καρέττα!

 


ANIMAΗ άγρια ζωή στην… πόλη!

Ζουν άγρια ζώα στις πόλεις; Τί κάνουμε αν βρούμε ένα τραυματισμένο ζώο; Η άγρια πανίδα μέσα στις πόλεις αποτελεί ζωντανή υπενθύμιση ότι είμαστε μέρος της φύσης και όχι κυρίαρχοί της!

«Γνωρίζω, αναγνωρίζω τα άγρια ζώα γύρω μου»

Το θεατρικό παιχνίδι, ο αυτοσχεδιασμός, η μουσική και η δημιουργική φαντασία επιστρατεύονται με στόχο να διδάξουν στα παιδιά πώς να αναγνωρίζουν τα άγρια ζώα που ζουν γύρω μας, πώς να τα προστατεύουν και πώς να τα βοηθούν σε περίπτωση τραυματισμού.

«Το δέντρο που μίλαγε»

Τί θα έλεγε άραγε ένα δέντρο αν μπορούσε να μιλήσει; Τί θα γινόταν αν τα φύλλα του αποφάσιζαν να το εγκαταλείψουν για να σωθούν; Τα ζώα του δάσους γνωρίζουν. Άραγε, τα παιδιά θα μπορέσουν να βρουν τα χαμένα φύλλα και να επαναφέρουν την ισορροπία στο δάσος; Θεατρικό παιχνίδι με εικαστική δράση για παιδιά που αγαπούν τη φύση.

«Βλέπω, μαθαίνω, ζωγραφίζω την άγρια ζωή»

Με την καθοδήγηση σκιτσογράφου τα παιδιά δημιουργούν χαριτωμένες καρικατούρες ζώων της ελληνικής πανίδας!

«Πορτρέτα της φύσης»

Τα παιδιά ζωντανεύουν αγαπημένα είδη ζώων με την τεχνική κολάζ!

 


Ελληνική Εταιρεία
Προστασίας της Φύσης


«Πράσινα» εργαστήρια!


Τέσσερα εργαστήρια ειδικά σχεδιασμένα για τα παιδιά από την παλαιότερη περιβαλλοντική οργάνωση της Ελλάδας!

«Ελάτε μαζί μας να φτιάξουμε φωλιές για τους φίλους μας τα πουλιά!»

Δε χρειάζεται να έχει κανείς ιδιαίτερες ικανότητες ξυλουργικής για να φτιάξει μια τεχνητή φωλιά για τα πουλιά! Αρκούν κάποιες βασικές οδηγίες, τα κατάλληλα εργαλεία και όρεξη για μαστορέματα!

«Το δάσος και οι ανθρώπινες αξίες»

Τα παιδιά εκφράζουν την εμπιστοσύνη τους στην ομάδα, γνωρίζουν καλύτερα τις πλευρές της προσωπικότητάς τους, ασκούνται στη λήψη αποφάσεων, διερευνούν, αναγνωρίζουν και μοιράζονται τις αξίες τους και τί είναι σημαντικό στη ζωή τους.

«Ζωγραφίζουμε και διεκδικούμε (πανώ-πλακάτ)»

Αφού ενημερωθούν και συζητήσουν με τον/την εμψυχώτρια για ζητήματα του περιβάλλοντος στην καθημερινή τους ζωή, τα παιδιά δημιουργούν πανώ με συνθήματα. Στόχος, μια ειρηνική πορεία για το περιβάλλον!

«Περιβαλλοντικά παιχνίδια»

Στο βιωματικό αυτό εργαστήριο τα παιχνίδια μεταμορφώνονται σε εργαλεία μάθησης και ευαισθητοποίησης με θέμα το περιβάλλον!

 


ΑρχιπέλαγοςΜε φόντο… τις ελληνικές θάλασσες!

Αξιοθαύμαστη και ιδιαίτερα πλούσια η βιοποικιλότητα των ελληνικών θαλασσών, μπορεί να μας κάνει περήφανους ως Έλληνες, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως και αυτή κινδυνεύει. Καθώς οι θάλασσές μας αποτελούν βιότοπο σπάνιων και υπό εξαφάνιση ειδών, η χώρα μας και όλοι εμείς φέρουμε και την ευθύνη για την προστασία τους.

«Ανακαλύπτοντας το θαλάσσιο κόσμο του Αιγαίου»

Αποκαλυπτική ταινία κινουμένων σχεδίων, διάρκειας 20 λεπτών, που φέρνει σε επαφή τα παιδιά με τα θαλάσσια ζώα που ζουν στο Αιγαίο πέλαγος και τη βιολογία τους αλλά και μετην προστασία των απειλούμενων ειδών και οικοσυστημάτων.

«Διαδραστικά ψηφιακά παιχνίδια»

Οπτικό-ακουστικά κουίζ και ερωτήσεις γνώσεων σχετικά με το θαλάσσιο περιβάλλον, αλλά και τις απειλές που αντιμετωπίζει. Ευφάνταστα και επιμορφωτικά παιχνίδια μέσα από τα οποία τα παιδιά ενημερώνονται, προβληματίζονται, ευαισθητοποιούνται!

 


Οικολογική Εταιρεία
Ανακύκλωσης


Ανακύκλωση τώρα


Ταϊζουμε τον κάδο ανακύκλωσης καλά ή τον αφήνουμε λιγάκι νηστικό; Γιατί η ανακύκλωση είναι σημαντική; Και πώς μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας κομποστοποίηση;

«Ανακυκλώνω»

Με τη βοήθεια ειδικά σχεδιασμένων ψηφιακών παιχνιδιών τα παιδιά μαθαίνουν ποιά υλικά ανακυκλώνονται στην Ελλάδα, σε ποιούς κάδους, γιατί δεν ανακυκλώνονται όλα μαζί, γιατί η ανακύκλωση είναι τόσο σημαντική και πολλά άλλα!

«Κομποστοποίω»

Με αληθινά υλικά που μπορούν να κομποστοποιηθούν, γυάλες με γεωσκώληκες, ώριμο κομπόστ με όμορφη μυρωδιά, αλλά και μ’ ένα καταπληκτικό τεστ βλαστικότητας, τα παιδιά διδάσκονται στην πράξη πώς τα φυτικά υπολείμματα μετατρέπονται σε πλούσια, επαναχρησιμοποιήσιμη ύλη που θρέφει τη γη και τα φυτά. Ταυτόχρονα, μαθαίνουν για βιολογικές, χημικές και φυσικές διεργασίες όπως η παραγωγή και η μεταφορά του αέρα και θερμότητας και η λήψη άνθρακα και αζώτου.