ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ / Η Γειτονιά Όλων των Ανθρώπων

 

Εσύ κι εγώ… αλλάζουμε τον κόσμο αυτό!

Αλήθεια, πώς είναι ένα Κενυάτικο Χωριό; Τί σημαίνει ανθρώπινα δικαιώματα; Πώς προσφέρουμε βοήθεια στον συνάνθρωπο; Οι ειδικοί – δηλαδή οι πλέον γνωστές Ανθρωπιστικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις- μας δείχνουν τον τρόπο και ενημερώνουν για «δύσκολα» θέματα μέσα από διηγήσεις, παρουσιάσεις και βιωματικές δράσεις με πολύ παιχνίδι!

 


Action aid


action_aid


«Το Κενυάτικο χωριό»

Για τέσσερις ημέρες το μοναδικό στο είδος του «Κενυάτικο χωριό» της ActionΑid μετακομίζει στη Μικρόπολις! Το διαδραστικό έκθεμα αναπαριστά μια κοινότητα στην Κένυα στην οποία τα παιδιά «ταξιδεύουν» αναλαμβάνοντας ρόλους στο σχολείο, στην αγορά και στο σπίτι.Έτσι, γνωρίζουν τις βασικές καθημερινές ασχολίες των κατοίκων αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.

Μέσα απ΄το παιχνίδι ρόλων και με την επίβλεψη των ειδικών τα παιδιά ευαισθητοποιούνται στο ζήτημα της ακραίας φτώχειας και της στέρησης βασικών δικαιωμάτων που αφορά πάνω από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους στον αναπτυσσόμενο κόσμο.


 


Ελληνική Ομάδα Διάσωσης


«Εργαστήριο Διαλογής Υλικού Ανθρωπιστικής Βοήθειας»

Ένα «βουνό» από τρόφιμα περιμένει τους μικρούς επισκέπτες της Μικρόπολις για διαλογή! Με την καθοδήγηση των έμπειρων μελών της οργάνωσης, μαθαίνουν στην πράξη πώς να ξεδιαλέγουν το ανθρωπιστικό υλικό, πώς να το κατηγοριοποιούν, αλλά και πώς να το προετοιμάζουν για αποστολή.


«Ενημέρωση, αλλά και… φωτογράφηση!»

Αφού τα παιδιά ολοκληρώσουν το έργο της διαλογής και εντρυφήσουν στα μυστικά της μπορούν να παρακολουθήσουν μία video-προβολή και αφήγηση, αλλά και να φωτογραφηθούν με τους ήρωες της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης!

 


Γιατροί του Κόσμου«Μια Σχεδία εικόνων στον Κόσμο»

Mε ερέθισμα την προβολή ντοκιμαντέρ για τα 20 χρόνια δράσης των Ελλήνων Γιατρών του Κόσμου, τα παιδιά δημιουργούν εικόνες με θέμα το παιδί σε συνθήκες εμπόλεμης ή φυσικής καταστροφής.


«Η Λίμνη το ΄σκασε»[μόνο την Κυριακή 26/09/2010]

Ένα οικολογικό παραμύθι με χειροποίητες κούκλες και ζωντανή μουσική με παραδοσιακά ακούσματα. Από τη θεατρική ομάδα των Γιατρών του Κόσμου «Νορετζί».

Εδώ και μέρες στα Λιανοχορταρούδια το νερό της λίμνης λιγοστεύει. Πρώτος το καταλαβαίνει ο Βάτραχος και φωνάζει τα ζώα να τους το ανακοινώσει. Προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποκαταστήσουν το νερό της λίμνης αλλά δεν είναι και τόσο εύκολο. Τότε παρουσιάζεται ο Γάτος και υπόσχεται να τους βοηθήσει. Τα ζώα μην έχοντας άλλη λύση τον εμπιστεύονται. Τα πράγματα όμως πηγαίνουν απ’ το κακό στο χειρότερο! Τα δέντρα ξεραίνονται, τα ζώα κοντεύουν να αφανιστούν, και το νερό χάνεται κατά ένα περίεργο τρόπο. Παράξενα πράγματα! θα καταφέρουν άραγε οι Λιανοχορταριώτες να σώσουν τον τόπο τους; Και πώς θα το κάνουν αυτό;

Κατά τη διάρκεια της παράστασης οι μικροί θεατές συμμετέχουν και να αλλάζουν ό,τι δεν τους αρέσει επεμβαίνοντας και εξελίσσοντας τηω πλοκή του έργου!


Διεθνής Αμνηστία


AMN_ENG_COBR


«Τα δικαιώματα του Πορφύριου του Ξεχωριστού»

Μέσα από τη διήγηση μιας πραγματικής ιστορίας και την ταυτόχρονη προβολή εικόνων τα παιδιά εντοπίζουν ποιά ανθρώπινα δικαιώματα του ήρωα καταπατούνται και καλούνται να τα υπερασπιστούν.


«Πού κρύβονται τα δικαιώματα;»

Τα παιδιά μυούνται στον κόσμο των ανθρώπινων δικαιωμάτων παίζοντας δύο ευρηματικά επιτραπέζια παιχνίδια ταύτισης και υποθέσεων.Στο παιχνίδι «Τα κλωσόπουλα» παίζουν με κάρτες ταύτισης εικόνας και άρθρων Οικουμενικής Διακήρυξης, ενώ στο «Φιδάκι» -που περιλαμβάνει κάρτες ερωτήσεων και ένα φιδάκι υποθέσεων- μαθαίνουν για την εφαρμογή των δικαιωμάτων.


«Η Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου σε σκίτσα»

Ένα άκρως επιμορφωτικό βίντεο 20 λεπτών, το οποίο μπορούν να παρακολουθήσουν οι επισκέπτες της Μικρόπολις μετά το παιχνίδι.

 


Νεολαία Υπέρ
των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων«Τι είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα;»

Μία σειρά από πολυβραβευμένα video clips μικρής διάρκειας απεικονίζουν με απλό και κατανοητό τρόπο επιλεγμένα άρθρα της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Με βάση τα video clips, τα παιδιά συζητούν με τους εκπαιδευμένους εθελοντές της οργάνωσης και ζωγραφίζουν για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Τέλος, δημιουργούν ένα πανώ με συνθήματα για τα δικαιώματα των παιδιών και παίρνουν μέρος σε μια μικρή «πορεία» λιλιπούτειων «διαδηλωτών»!